Monday, December 20, 2010

Tshehhi jõulusai


Võtsin täna esimest korda kätte traditsioonilise tshehhi jõulusaia (vanochka, houska) valmistamise. Retsept on minu abikaasa kadunud vanaema oma.
  • 16 dl jahu (3 dl plus 13 dl)
  • 3.5 dl piima (1.5 dl plus 2 dl)
  • 1 sl kuivpärmi
  • 1.2 dl suhkrut
  • 1 sl soola
  • 2.5 dl sulatatud võid
  • 4 muna (3+1), klopitud
  • 1 sl riivitud apelsinikoort
  • rosinaid

Aja piim kuumaks ja lase sellel siis pisut jahtuda.

Keskmise suurusega kausis sega kuivpärm, 3 dl jahu ja 1.5 dl piima ja lase sellel juuretisel pisut (umbes 30 minutit) kerkida. See järel lisa kõik ülejäänud ained ja sõtku, kuni tainas kausikülgedelt lahti lööb. Pane tainas suurde kaussi ja kata kilega. Lase tainal kahekordseks kerkida (selleks võib kuluda paar tundi).

Jaota tainas 9 palliks ja vooli neist ühepikkused vorstikesed. Punu neljast üks palmik ja pane see ahjuplaadile. Siis punu kolmest teine palmik ja aseta see esimese palmiku peale. Viimaks punu kahest kolmas palmik ja pane see kõige otsa.

Mina jagasin taina 10 palliks ja tegin kaks jõulusaia. Üks sai kahekorruseline (4+3 palli) ja teine sai ühekorruseline (3 palli).

Kata saiad rätikuga ja lase neil tund aega kerkida.

Määri pealt lahti klopitud munaga. Küpseta 165 kraadi juures umbes tund aega.

1 comment: