Sunday, January 8, 2012

Klassikaline prantsuse sai


Peter Reinharti sõnul on see üks kõige lihtsamaid retsepte tema Artisan Breads Every Day raamatus. Oli tõesti lihtne ja tulemus oli väga maitsev.
  • 680g jahu
  • 2tl soola
  • 2.25tl kuivpärmi
  • 4.8dl käesooja vett
Suures kausis sega suure lusikaga kõik koostisained läbi, kuni moodustub tainapall. Lase tainal umbes 5 minutit "puhata".
Sõtku tainast paar minutit. Tainas peaks olema sile ja pisut kleepuv.
Sõtku tainast veel umbes 1 minuti jagu kergelt jahusel laual ja siis pane tainas puhtasse kaussi, mis on eelnevalt määritud toiduõliga. Kata kauss kilega ja pane külmutuskappi. Seal peaks tainas olema vähemalt 8 tundi. Külmutuskapis võib tainast hoida kuni neli päeva.
Võta tainas külmutuskapist välja umbes 2 tundi enne küpsetamist. Jaga tainas kaheks ja vormi sellest kas ümmargused või piklikud pätsid. Pane pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kata toidukilega. Lase pätsidel poolteist tundi toatemperatuuril kerkida.
Kuumuta ahi 280 C-le. Pane ahju alumisse ossa servadega plaat või metallist vorm, millesse hiljem saad valada vett.
15 minutit enne küpsetamist eemalda toidukile. Vahetult enne saia ahju panemist, lõika saia lõhed. Pane sai koos plaadiga ahju.  Vala ahju põhjas olevasse panni vett ja alanda temperatuur 230 kraadile. Küpseta saia umbes 30 minutit. Poole aja peal keera saiapätse 180 kraadi.
Lase saial vähemalt 45 minutit jahtuda.


No comments:

Post a Comment