Sunday, September 5, 2010

Rukkileib


Võtsin esimest korda ette rukkileiva tegemise. Nädala eest vaatasin, kuidas minu ema seda suure armastusega küpsetas ja nüüd püüdsin ise järele teha. Abiks oli Kaia Kaire Hundi "Leivaraamat".

Juuretis
Kartsin, et tollist mind juuretisepojaga läbi ei lasta. Seega tegin juuretise ema küpsetatud leivast.
  • 3 kääru rukkileiba
  • Petti
Kata leib petiga. Sega komponendid vedela pudru taoliseks. Jäta segu paariks päevaks rätiku alla käärima, kuni juuretise pinnale tekivad mullid.

Esimene etapp
  • 1 liiter vett
  • rukkijahu

Sega rusikasuurune tükk juuretist liitri käesooja veega. Lisa jahu nii palju, et saad vedela pudru paksuse kördi. Kata kauss rätikua ja jäta sooja kohta kuni 24 tunniks hapnema.

Teine etapp

  • rukkijahu
  • 4 tl soola
  • 2 dl suhkrut

Lisa juuretisele sool, suhkur ja soovitud kogus jahu. Võta tainast peotäis juuretisepojaks. Pane üle jäänud tainas vormi või ahjupannile. Märja käega patsuta leib pealt siledaks. Vajuta õrnalt näpuga leiva sisse augud. Jäta tainas rätiku all paariks tunniks kerkima.

Küpseta 250 kraadi juures 20 minutit, 220 kraadi juures 10 minutit, 200 kraadi juures 10 minutit ja 180 kraadi juures 20 minutit. Küpsetamise ajal pintselda leiba paar korda veega.

Kui leib on valmis, kata märja rätiga, et koorik kõvaks ei läheks.

No comments:

Post a Comment