Sunday, February 5, 2012

Võileivatort "Viljapõld"

Jälle on käimas Nami-Nami isamaaliste tortide võistlus. See kord tegin sel puhul võileivatordi.


Inspiratsiooni täidiseks sain erinevatest võileivatortide retseptidest, mis Nami-Namis üleval, ja ka nendest samadest ainetest, millega ma tordi kaunistasin.

Põhi
  • 6 paksu viilu saia
Täidis
  • 6 viilu sinki
  • paar suurt peotäit riivitud juustu
  • 3 päikesekuivatet tomatit
  • 5 redist
  • 4 sl majoneesi
  • 4 sl lahjat hapukoort
  • soola
  • pipart
  • tilli
  • murulauku
Kate
  • 2 sl majoneesi
  • 2 sl lahjat hapukoort
  • tilli
  • soola
  • pipart
  • riivitud juustu
  • kirsstomateid
  • rediseid
  • murulauku
  • rohelisi ja musti oliive
Kuna viimasel ajal olen olnud leiva- ja saiaküpsetamise lainel, siis tegin ka vormisaia ise. Loomulikult võib kasutada ka poesaia.

Täidiseks valmistasin singi-juustusalati. Peenelt hakitud singile ja riivitud juustule lisasin ka peenelt hakitud rediseid, päiksekuivatatud tomateid, tilli, soola-pipart, lahjat hapukoort, majoneesi.

Katte jaoks segasin majoneesi, hapukoore, soola, pipra, tilli.

Tordi kokku panemiseks asetasin kaks saia viilu kandikule. Viilude serva alla panin küpsetuspaberiribad (umbes 5 cm laiad). Alumisele saiaviilude kihile läks pool täidisest. Täidise peale läks kiht saia, ülejäänud täidis ja siis veel kaks saiaviilu.



Määrisin tordi pealmise kihi ja küljed õhukese hapukoore-majoneesisegu kihiga ja raputasin peale riivitud juustu. Küpsetuspaberiribade abil surusin riivitud juustu tordi külgedele. Siis eemaldasin paberid.

Kaunistamiseks kasutasin kirsstomateid, murulauku, oliive ja rediseviile. Rediseviilud olin ma eelnevalt punase kapsa abil siniseks värvinud.

Isetehtud sinine toiduvärv



Haki punane kapsas peeneks ja pane potti. Kata kapsas veega ja hauta kapsast madalal kuumusel umbes 10 minutit. Vala kapsakeeduvedelik kaussi ja jahuta. Jahtunud kapsakeeduvedelikule lisa pisut soodat, kuni vedelik omandab ilusa sinise värvi.

Pane rediseviilud või muud heledat värvi toiduained vähemalt mõneks tunniks sinisesse vedelikku ligunema.

Sel moel tasuv värvida soolaseid toiduaineid, sest kapsavedelikul on kapsalõhn ja -maitse juures. Siiani olen ma proovinud värvida ainult erinevaid sorte rediseid. Aga olen lugenud, et sama moodi saab värvida keedetud mune, makarone, kartuleid.


10 comments:

  1. Koogi Kata, suur-suur aitäh väärika avapaugu eest tänavusel tordivõistlusel! See punakapsavärvi kasutamine on väga kaval nipp!

    ReplyDelete
  2. armas tordike! kas see kapsamahl soodaga ebameeldivat maitset ei jäta? siis teaks kas tasuks proovida magusa kreemiga ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liilia, eks sellel vedelikul on ikka natuke kapsa maitse juures. Nii et magusa kreemiga ma seda ei kasutaks. Aga võibolla saab selle maitse ka kuidagi eemaldada. Ma nii kaugele veel eksperimenteerimisega jõudnud ei ole. :)

      Delete
    2. Soovitan lugeda http://eyecandy.nanakaze.net/?p=289.
      Vähemalt sealsed kommentaatorid kapsalõhnast ja -maitsest lahti ei saanud. Lisaks võivad sinise värvi ära rikkuda kuumus ja teised toiduained (kui need on happelised).

      Delete
  3. Tere! Kas Teil on mingi e-mail, millele ma ühe küsimuse kirjutada võiks?:)

    Merle

    ReplyDelete
  4. Otse loomulikult! Võid saata mulle emaili aadressil koogikatakupsetised at gmail.com

    ReplyDelete
  5. Ma just eile ostsin punase kapsa ja mõtlesin katsetada, kas saab sellest sinist värvi, sest teadsin, et see muutub sinakaks. Nüüd on väga hea siit lugeda, kuidas see täpsemalt käib.
    Mina jällegi katsetasin valentinipäevaks peedimahlaga kreemi värvimist ja väga kaunis roosa värv tuli, tegin nii soolast kui magusat, mingit maitset juurde ei jäänud. Näeb minu blogist toidupildid.blogspot.com. Nüüd peab veel proovima kui hästi spinatist rohelise värvi kätte saab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Edu sulle! Soovitan lugeda http://justbento.com/handbook/bento-decoration-techniques/natural-ways-make-your-bento-colorful. Seal on mitmeid toredaid nippe toidu värvimiseks.

      Delete