Saturday, February 26, 2011

Mustika-toorjuustukook "Linik valge tikandiga"

Kuna õues on praegu kõik imeliselt valge, siis tuli suur tahtmine teha valge kook. Ma ei olnud küll päris kindel, milline valge valgel taustal välja kukub, aga kukkus küll. Ka linastele linikutele tehakse ju tihti valged tikandid peale. Ja kuna endiselt on käimas isamaaliste tortide võistlus Nami-Namis, siis panen selle pildi ka sinna üles.

Tordi põhi tuli selle "valge koogi" retsepti järgi. (Kooki lähevad ainult munavalged).

Põhja lõikasin pooleks ja sinna vahele läks toorjuustukreem ja mustikad.

Pealt katsin koogi vahukommifondantiga. Tegin seda elus esimest korda ja tulemusega võib täiesti rahule jääda.

Tikandid on võikreemist, mis jäi eelmise nädalavahetuse torditegemisest üle.

Toorjuustukreem

  • 200 g toorjuustu
  • 50 g võid
  • 1 sl hapukoort
  • 5 dl tuhksuhkrut

Vahusta toasoe toorjuust ja või. Lisa hapukoor ja tuhksuhkur.

Vahukommifondant

Retsept väikeste muudatustega Nami-Namist.

  • 150 g vahukomme
  • 300 g tuhksuhkrut
  • 0.5-1 sl vett

Lõika vahukommid pisemateks tükkideks. Pane kuuma taluvasse kaussi ja lisa pool supilusika täit vett. Kuumuta mikrolaine ahjus 30 sekundit. Sega puulusikaga. Kui mõned vahukommid ei ole veel ära sulanud, siis kuumuta veel 30 sekundit.

Lisa kaussi umbes pool tuhksuhkrust ja sega lusikaga. Sellest saab väga kleepuv mass. Seejärel lisa kaussi ülejäänud tuhksuhkur ja hakka seda kleepuvat massi käega sõtkuma, kausi servast vähehaaval tuhksuhkrut lisades. Kui pall enam ei kleepu, siis võta selle kausist välja. Kaussi võib tuhksuhrut üle jääda. Sõtku seda palli siis pisut veel tuhksuhkruga üle puistatud laual ja pane siis õhukindlasse karpi või rulli lahti ja pane koogile.


2 comments:

  1. Ilus tort, karge ja puhas! Kas sa rääkiksid oma fondanti tegemise kogemusest ka natuke lähemalt - alates toorainete hankimisest valmistamise nippideni?

    ReplyDelete
  2. Aitäh. Lisasin pisut oma fondanti tegemise kogemustest.

    ReplyDelete