Sunday, May 1, 2011

Kuklikärg


Sellist toredat kuklitest koosnevat kärge saab teha ükskõik millisest saiataignast. Mina leidsin retsepti (s.h. väiksed mugandused, mida mu abikaasa on retseptile teinud) ja idee Peter Reinherti raamatust The Bread Baker's Apprentice.
Mul piisas taignast täpselt 19 kukli jaoks ja nii sai kärg sümmeetriline. Aga see kuklite kogu võib olla ka täiesti ebasümmeetriline. Lihtsalt tuleb kuklid plaadile laduda nii, et need üksteist õrnalt puudutavad; siis jääb ruumi veel kerkida. Söömise ajal on kärjest mõnus kukleid murda.
Kuklid valmisid järgmise retsepti järgi.
  • 11.5 dl jahu
  • 1.5 tl soola
  • 2.4 dl piima
  • 3.25 sl suhkrut
  • 2 tl kuivpärmi
  • 1 suur muna (õrnalt lahti klopitud)
  • 3.25 sl toiduõli või sulatatud võid
  • 1.2-1.8 dl vett
  • määrimiseks muna
  • soovi korral mooni- või seesamiseemneid

Sega jahu, sool, suhkur ja pärm.

Lisa muna, piim, õli või või, vesi, piim. Sega, kuni tainast moodustub pall. Kui taians on liiga kõva, siis lisa pisut vett.

Sõtku umbes 10 minutit.

Määri kauss õliga ja pane tainapall kaussi. Kata kilega ja lase tainal paar tundi kerkida.

Vormi tainast kuklid. Piserda toiduõliga ning kata puhta räti või kilega, ning lase veel umbes 1.5 tundi kerkida.

Määri kuklid pealt munaga. Soovi korral raputa peale mooniseemneid. Küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit. Lase 15 minutit jahtuda.

1 comment:

  1. Nagu ma ka Namis mainisin- väga äge näeb välja! Ja justnimelt see sümmeetriline kärg on vinge! :)

    ReplyDelete