Sunday, May 30, 2010

Torta de Las Tres Leches


See tort jäi mulle kohe silma raamatus Rose's Heavenly Cakes, mille eelmiste jõulude ajal kingituseks sain. Kui siis veel hea sõber rääkis, et see on üks parimaid kooke, mida tema kunagi söönud on, siis ei jäänud muud üle, kui sobivat põhjust otsida koogi tegemiseks.

Sel nädalavahetusel võtsingi koogi tegemise kätte. Põhja küpsetasin valmis eile õhtul. Piimasegu tegin valmis ja valasin koogile täna hommikul. Õhtul ei olnud muud, kui vahukoor vahtu ajada ja kook lahti lõigata.

Tainas
  • 6 muna
  • 200 g suhkrut
  • 0.5 tl vanilliekstrakti
  • näpuotsatäis soola
  • 200 g jahu
Piimasegu
  • 1 l 1.5% piima (originaalretseptis nägi ette 6 dl rasvavaba piima ja 6 dl 3.5% piima)
  • 1 sl suhkrut (originaalretsepti järgi 1.5 sl)
  • 1 purk magusat kondenspiima (400 g)
  • 2.4 dl rõõska koort (40%)

Kate

  • 2.4 dl rõõskakoort (40%) (originaalretsepti järgi 3.6 dl)
  • 0.5 sl suhkrut (originaalretseptis 1 sl)

Kuumakindlas kausis (nn miksrikauss) sega käsitsi munad, suhkur, vanilliekstrakt ja sool. Aseta kauss vesivanni ja aja segu, seda samal ajal pidevalt segades, kuumaks. Kui segu on kuum, siis mikserda seda umbes 5 minutit. Segu peab olema paks ja heledat värvi.

Sõelu jahu ja vala sellest pool munasegusse. Sega õrnalt, kuni peaaegu kõik jahu on kadunud. Lisa ülejäänud jahu ja sega õrnalt.

Vala segu 23 cm läbimõõduga vormi, mis on eelnevalt määritud võiga ja mille põhi on kaetud küpsetuspaberiga. Küpsetuspaber määri ka võiga ja raputa peale pisut jahu.

Küpseta 175 kraadi juures 30 kuni 35 minutit. Kui kook on valmis, siis eemalda kook koheselt kuumast pannist ja lase koogil metallrestil jahtuda.

Kui kook on jahtunud, siis lõika kaks umbes poolemeetrist kiletükki ja tee neist rist. Pane kook risti keskele ja mähi kook kilesse. Pane kook koos kilega tagasi koogivormi, nii et kile saab ülevalt lahti teha kooki vormist välja võtmata.

Vala piim ja suhkur potti ja keeda, kuni pool vedelikust on aurustunud. (Minul kulus selleks vähemalt pool tundi.) Eemalda pott tulelt ja sega juurde kondenspiim ja rõõsk koor. Pane piimasegu külmutuskappi.

Kui piimasegu on jahtunud, siis tee kile koogi pealt lahti ja vala kogu piimasegu aeglaselt koogile. Pane kile uuesti kinni ja pane kook vähemalt 8 tunniks külmutuskappi.

Kui on aeg kooki serveerida, siis tee kile lahti ja keera kook servaga taldrikule. Eemalda koogivorm, kile ja küpsetuspaber.

Vahusta koor ja kata sellega koogi pealmine kiht.


1 comment: