Sunday, July 11, 2010

Apelsini-kaerahelbeleib


Mulle jäi see retsept The Art of Quick Breads (Fresh Orange-Oatmeal Bread) raamatus juba ammu silma, aga kui juhtus kodus olema petti, siis jälle ei olnud apelsine, ja kui oli apelsine, siis ei olnud petti. Täna hommikul oli aga mõlemat. Ja sööjaid on ka hetkel kodus piisavalt.

Retsept nägi ette kaheksa pisikese keeksivormi kasutamist. Kuna mul selliseid ei ole, siis kasutasin kolme keskmise suurusega keeksivormi. Usun, et oleks saanud hakkama ka ühe tavalise keeksivormiga. Järgmisel korral igatahes proovin kasutada muffinipanni, sest sooja leiva viilutamine oli tänu krõbedale purukattele pisut keeruline.

  • 2.4 dl kaerahelbeid
  • 2.4 dl petti
  • 2 apelsini (s.h. riivitud koor)
  • 3 sl apelsinilikööri
  • 1.2 dl pruuni suhkrut
  • 2 sl suhkrut
  • 3 sl toiduõli
  • 2 muna
  • 4 dl jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl söögisoodat
  • 0.25 tl soola

Purukate

  • 1.2 dl pruuni suhkrut
  • 0.8 dl jahu
  • 50 g võid (4 sl)

Keskmise suurusega kausis sega kaerahelbed ja pett. Kata kilega ja pane tunniks ajaks külmutuskappi.

Riivi apelsinikoore orandzh osa. Eemalda ülejäänud koor ja tükelda apelsinid. Sega riivitud koor, apelsinitükid ja apelsiniliköör väikeses kausis ja lase toatemperatuuril maitsestuda.

Purukatte valmistamiseks sega pruun suhkur ja jahu ja tükelda sisse või.

Lisa suhkur, õli ja munad külmale kaerahelbe-petisegule ja klopi, kuni ained on ilusasti segunenud. Sega juurde apelsinisegu.

Suures kausis sega jagu, küpsetuspulber, sooda ja sool. Lisa märjad ained kuivadele ja sega õrnalt. Jaga tainas rasvainega määritud vormide vahel. Raputa peale purukate.

Küpseta 175 kraadi juures. Kui kasutada kaheksat pisikest vormi, siis peaks küpsetamisele kuluma umbes 30 kuni 35 minutit. Mina lasin oma kolmel pätsil 55 minutit küpseda. Soovitan keeksivormide alla panna panni, sest osa purukattest võib küpsemise käigus pealt ära kukkuda.

Lase leival 5 minutit vormis jahtuda. Serveeri soojalt.

No comments:

Post a Comment