Shiffonkoogid (chiffon cake) olid Ameerikas väga populaarsed 1950. aastatel. Mina avastasin enda jaoks selle koogi sajandivahetusel, kui Bon Appetit ajakirjas olid kirjas iga aastakümne populaarsemad retseptid. Seda ajakirjanumbrit ei ole meil enam ammu, aga õnneks on see retsept ka Epicuriouses üleval.
Kook
- 5.4 dl koogijahu (madala proteiinisisaldusega (5–9%) jahu)
- 1.8 dl suhkrut
- 1 sl küpsetuspulbrit
- 1 tl soola
- 6 munakollast
- 1.2 dl toiduõli
- 0.8 dl värskelt pressitud laimimahla (umbes 2 laimi)
- 0.8 dl apelsinimaitselist likööri (Triple Sec)
- 2 sl tequilat
- 2 tl riivitud laimikoort (umbes 2 laimi)
- 8 munavalget
- 0.5 tl viinakivi e. kremortartari
- 1.2 dl suhkrut
Keskmise suurusega kausis klopi munakollased, toiduõli, laimimahl, laimikoor, Triple Sec ja tequila. Lisa jahusegule ja sega ühtlaseks. Ära üle sega.
Teises suures kausis vahusta munavalged ja kremortartar pehmeks vahuks. Ühe supilusika kaupa lisa 1.2 dl suhkrut ja jätka vahustamist, kuni saad tugeva, aga mitte kuiva vahu.
Lisa kolmandik munavalgevahust tainale ja sega õrnalt. Siis lisa ülejäänud munavalgevaht ja sega õrnalt.
Vala tainas 24 cm läbimõõduga inglikoogivormi. Vormi rasvaga määrida ei tohi. Küpseta 160 kraadi juures umbes tund aega. Kohe, kui kook ahjust välja tuleb, keera pann tagurpidi ja pane see peenikese kaelaga pudeli otsa jahtuma.
Kui kook on jahtunud, lõika pika noaga koogi servad panni küljest lahti ja keera kook taldrikule.
Võõp
- 4.8 dl tuhksuhkrut
- 2 sl värskelt pressitud laimimahla (umbes 1 laim)
- 2 sl tequilat
- 4 tl triple seci
- 1.5 tl riivitud laimikoort (umbes 1.5 laimi)
Sega ained omavahel. Vala võõp koogile. Lase vähemalt kaks tundi maitsestuda ja taheneda. Hoia kooki toatemperatuuril. Serveeri maasikakompotiga.
Maasikakompott tequila ja laimiga
Maasikakompotiretsept on ka Epicuriouses kirjas.
- 6 sl triple seci
- 0.8 dl suhkrut
- 0.8 dl värskelt pressitut laimimahla (umbes 2 laimi)
- 3.5 sl tequilat
- 2 sl riivitud laimikoort (mina panin tunduvalt vähem, nii palju, kui kahest laimist sai)
- 1.2 liitrit maasikaid
Keskmise suurusega kausis sega triple sec, suhkur, laimimahl, tequila ja laimikoor. Lisa puhastatud ja tükeldatud maasikad. Lase toatemperatuuril vähemalt tund aega maitsestuda. Pärast seda hoia külmkapis.
No comments:
Post a Comment